Da jeg startet med Facebook annonsering for noen å tilbake, viste jeg egentlig ikke hva jeg gjorde. Jeg falt i mange feller og gjorde det meste feil, men lærte også mye underveis. Det er derimot en dyr måte å lære på, man bruker unødvendig mye penger på feil og lite lønnsom annonsering. Noen ganger havner man kanskje i et lite lykketreff, men det er akkurat det, et lykketreff. Her vil jeg forklare litt ut av erfaring og forhåpentligvis lære deg hva du bør vite før kontoen er tom!
1. Test Internasjonale Markeder.
Har du noensinne hørt om landet Jersey? Det hadde ikke jeg heller!
Men på en av mine første annonser, endte mange personer fra dette lille landet opp med å handle fra min nettbutikk. Jersey utrangerte mye større land som for eksempel USA.
Når du starter opp er trenden ofte at man sikter mot de fire store om man skal ha et internasjonalt marked: USA, Canada, Australia og Storbritania. Men dersom du ønsker store resultater, må du tiltrekke deg større publikum.
Som dropshipper, var det ingenting som hindret meg i å selge til et internasjonalt publikum, så det bestemte jeg meg for ganske tidlig. Vår første smak på suksess med Facebook annonsering var når jeg laget en annonse som skulle dekke hele verden, og ikke bare de fire store.
Hvorfor fjernet jeg dem? For å kunne selge internasjonalt uten at annonsen skulle overse rekkevidden på publikum i populære land. USA har 325.7 millioner innbyggere, noe som drastisk påvirker rekkevidden på publikum, spesielt med tanke på mindre land som Jersey. Og det er en av de viktigste poengene. Det finnes land der ute som du aldri hadde kommet på å målrette annonsen din mot på egen hånd. Men dersom du målretter mot hele verden, treffer du også publikum i land som du kanskje aldri har hørt om en gang. Din potensielle kunde er internasjonal, så ikke glem å treff dem.
2. Salgstrakten Er Viktigere Enn Du Kanskje Tror.
Salgstrakten, hele prossesen som får kunden til å oppdage og deretter kjøpe ditt produkt, er mye viktigere enn din Facebook annonse. Du kan gjerne skape verdens beste annonse, men dersom salgstrakten er dårlig vil den ikke konvertere til salg, og det betyr penger rett ut vinduet.
Hva bør du optimalisere? Produktsiden er en start. På vår produktside la vi til en klokke som teller ned, og det har fungert utmerket for oss. Den gjør ikke at siden ser spesielt bra ut, men den bidrar til å skape en følelse av hastverk når publikum lander på produktsiden fra en annonse.
Videre bør du også skape mersalg, dette vil gi deg økt omsettning per gjennomførte ordre når noen handler. Ha også en popup som førsøker å stoppe noen som er på vei bort fra siden din uten å handle. Også uteende og brukervennlighet på i handlevognen er viktig, også eposter som sendes ut dersom noen forlater en handlevogn.
Suksess raten til Facebook annonsen er avhengig av hvor godt optimalisert produktsiden din er, og ikke så mye hvor flott selve annonsen er. Dette bringer oss videre til neste punkt...
3. Bruk Mer Tid På Å Finpusse Produktsiden Din.
Dersom du må velge mellom å justere produktsiden eller annonsen, velg alltid produktsiden.
Hvorfor? Fordi produktsiden må konvertere bra for mer enn bare annonsen. Kunden din kan hende sender lenken til sine venner, eller kanskje produktsiden din dukker opp i et søkeresultat. Facebook annonser er bare én kanal, og den er viktig, men produktsiden må være en konverteringsmaskin. Følg gjerne 80-20 Reglen. Du bør bruke 80% av tiden din på å optimalisere nettsiden, og 20% på Facebook annonsen.
Spør deg selv 1 gang i uken, "hva kan jeg gjøre på produktsiden min for å få flere salg?" Selvsagt skal du ikke gjøre dette blindt, men ut i fra testing og måling av resultater på hva som fungerer og ikke, også kalt A/B Testing.
4. Styr Trafikken Til Produktsiden.
Du har kanskje lagt merke til at jeg nevner produktsiden en hel del?! Dette er fordi en produktside konverterer bedre enn en samleside, eller fremside!
Dette er den feilen jeg ser aller mest. Ofte vet ikke nye nettbutikk eiere hvordan fremsiden deres ser ut en gang. Og nesten hver gang mangler det bilder, har midlertidige tekster som bare en en "placeholder". Det å drive trafikken til en fremside vil nesten aldri konvertere bra. Delvis fordi sen ikke er målrettet nok, og delvis fordi den er minst optimalisert.
Det å skape en annonse som drives til produktsiden fungerer stort sett bedre. Du kan for eksempel skape en annonse for et spesifikt produkt for å finne ut hvilke produkt som selger bedre. I tillegg ønsker en kunde som ser produktet de ønsker, at de havner på en side der de kan kjøpe det. Det er ikke alle som ønsker å bruke tid på å surfe på siden din for å finne produktet de ønsker.
5. Engasjement På Facebook Annonsen Er Viktig.
Noen ganger kan det være kjedelig å se mange som liker og kommenterer, men lite salg. Men engasjementet kan ha en stor rolle i suksessen til annonsen din.
Dersom annonsen din har mange tagger, liker og kommentarer, gir dette et signal til Facebook at de liker dine annonser, og du kan hende belønnes med lavere annonse kostnader. I tillegg vil alle tagger skape et enda større publikum, og etter hvert skape flere salg.
I våre annonser prøver jeg gjerne å oppfordre folk til å tagge sine venner, og det fungerer utmerket. Facebook kan hende vil begynne å slå ned på dette, men kommenter gjerne neste gang du ser en annonse og du ønsker å hjelpe til med engasjementet for en annonse.
6. Enkle Annonser Virker Best.
Karusell, Canvas og Video annonser kan være gøy å eksprimentere med, og kanskje du finner ut at disse virker best for deg. Min erfaring er derimot at, en enkel annonse med et produktbilde og tekst som kommer raskt til poenget, har best effekt.
Hold det enkelt! Styr trafikken til ett spesifikt produkt, velg det mest visuelt stimulerende bildet for det produktet og skriv en kort enkel tekst som for eksempel, "Kun i DAG, 50% avslag."
Våre karusell og video annonser fikk mange seere, men målet er jo selvsagt å få salg, da var det en enkel annonse som leverte best resultat.
Hvorfor virker de så bra? Kanskje fordi en enkel annonse ser mer ut som en vanlig Facebook-status i stedet for en annonse, og blir mer sømløs på plattformen.
7. Facebook Er 80% Testing, og 20% Optimalisering.
Dersom du er ny, kan det ta en god stund før du finner ditt vinnerprodukt, og klarer å skape en annonse med gode resultat. Mesteparten av tiden blir brukt til testing. Jeg lagde flere annonser for forskjellige produkter for å finne ut hvilke produkter som preserte best. Jeg fant til slutt et vinnerprodukt, men til og med da fortsatte jeg å teste flere produkter slik at jeg ikke blir avhengig av en suksessfull annonse. Jeg tester også forskjellig tekst, bilder, tilbud og målretting for å se hva som fungerer best.
8. Når Du Opplever Suksess, Skaler.
Å skalere sine annonser kan være litt vanskelig, men er en stor andel av vår Facebook annonse suksess. Så her er hva vi gjorde: Ta en titt på oppsettet av din Facebook annonse. Hvilke målretting har lavest kostnad per konversjon, men får lavest antall inntrykk? Ta den listen og lag nye annonser med disse spesifikke målrettingene for seg selv, men la resten forbli det samme.
For eksempel: Dersom du ser at Hellas har lavest kostnad per konversjon, men minst inntrykk, lager du en annonse for kun for Hellas. Du bør også vurdere å fjerne Hellas fra din originale annonse.
Når du fortsetter å gjøre dette, vil du se at du begynner å øke antallet annonser for ditt produkt som presterer best. Dette lar deg enkelt skalere uten å "ødelegge" den originale annonsen.
9. Skalering er ikke 1:1
Som litt hintet til over, er ikke skalering så enkelt som å doble dine penger. Dersom du får 10 salg fra en annonse som koster 500kr, betyr ikke det at du får 20 salg om du bruker 1000kr. Du vil mest sannsynlig får flere salg med et høyere annonse budsjett, men det vil ikke dobles så enkelt. Du bør gjerne prøve trikset som ble nevnt over, men også å skalere sakte. Når du har laget en suksessfull annonse, legg til 50kr på dagsbudsjettet for å unngå å få drastisk redusert konversjon.
Husk også at dess mer du bruker per annonse, jo vanskligere blir den å skalere. Det betyr at du kanskje klarer å doble konversjonen om du går fra 50kr til 100kr, men det klarer du definitivt ikke dersom du går fra 5000kr til 10 000kr på en annonse.
10. Lag Egen Pixel For Hvert Produkt.
Dette er en avansert taktik, så om du lager din første Facebook annonse ønsker du kanskje ikke å prøve dette enda.
For deg som har nettbutikk via Shopify, har du kanskje sett at du bare kan legge til 1 pixel i Backend. Heldigvis kan du bruke Shopify appen Pixel Bay for å lege egne pixler for hvert produkt. Har du for eksempel en generell butikk som selger produkter fra forskjellige nisjer med alt fra verktøy til skjønnhetsprodukter. Da er selvsagt publikum som er interessert i verktøy ganske forskjellig fra de som liker skjønnhetsprodukt, så du ønsker å ha pixler for de forskjellige produktene.
La oss si du har en pixel for rens til sminkebørster, da kan du skape et lignende publikum målrettet mot de som har kjøpt rens for sminkebørste. Du kan da bruke den annonsen for andre skjønnhetsprodukter som rensen for sminkebørster.
11. Retargeting Budsjett.
Retargeting er når en kunde har besøkt din nettside og forlater uten å handle, og deretter blir vist en annonse for det spesifikke produktet de besøkte på siden din.
Retargeting annonsering virker meget bra for å konvertere. Siden kunden allerede er kjent med ditt merkenavn siden de allerede har besøkt din side.
I snitt bør du bruke 1/4 av ditt totale markedsføringsbudsjett på retargeting. Dersom du selger dyre produkter, bør du kansje bruke en enda større andel.
Hvorfor? Fordi kunden trenger sannsynligvis å se ditt produkt noen ganger til før de er klar for å kjøpe. Et produkt til under 500kr har kunden typisk råd til å beslutte å kjøpe første eller andre gangen, mens et produkt som koster 1500kr eller mer kan gjerne kreve et par ekstra annonser før kunden innser at de er klar for å kjøpe.
Konklusjon.
Suksess med Facebook annonsering krever en del eksperimentering, jo mer du eksperimenterer med produkter, tekst, målretting, annonsetyper osv. dess mer sannsynlighet er det for at du klarer å skape en vellyket Facebook annonse. Ikke vær redd for å ta noen risikoer, og gjøre noen feiltrinn. Det du lærer av å eksperimentere vil gi deg kunnskap som du kan bruke fremover.
Lykke til!